Bluetooth reproduktory

Hudba kdekoliv na cestách, na párty nebo doma nezávisle na místnosti, kde se zrovna nacházíte. To vše vám zajistí Bluetooth reproduktor. Jak se ale zorientovat v široké nabídce? Zjistěte, jak vybrat ten nejlepší Bluetooth reproduktor podle vašich potřeb.

Kde chcete Bluetooth reproduktor používat?

Váš výběr Bluetooth reproduktoru výrazně ovlivní, kde jej chcete primárně používat. Vaše nároky se budou lišit, pokud chcete Bluetooth reproduktor poslouchat hlavně v obývacím pokoji nebo plánujete zařízení nosit v batohu na cestách. Zatímco doma pro vás bude nejdůležitější kvalita zvuku, ve druhém případě budou do výběru výrazně promlouvat rozměry reproduktoru a jeho hmotnost. Na jaké parametry byste se při výběru Bluetooth reproduktoru měli zaměřit?

Kvalita zvuku je klíčová

Co jiného by vás u Bluetooth reproduktoru mělo zajímat více, než právě kvalita zvuku. Zařízení si pořizujete kvůli poslechu hudby a tento prožitek si rozhodně nechcete nechat zkazit nekvalitním zvukem. Ideální je si reproduktor před koupí poslechnout, ale to není vždy možné. Naštěstí podle určitých parametrů lze kvalitu zvuku dobře odhadnout. Faktorů ovlivňujících úroveň zvuku vycházejícího z Bluetooth reproduktoru je více.

Velikost zařízení

Přestože technologie kráčí kupředu mílovými kroky, stále platí, že miniaturní reproduktor vám nenabídne tak kvalitní zvuk, jako velký, sloupový reproduktor. Do zařízení s většími rozměry mohou být namontovány větší měniče. To do značné míry ovlivňuje kvalitu zvuku, především schopnost hrát nižší frekvence.

Basy mají nízký kmitočet a pro jejich reprodukci je nutný velký měnič, jeho dlouhý chod, případně obojí. Z toho důvodu vám malý přenosný Bluetooth reproduktor nikdy nezahraje mohutné basy, jako velké zařízení. S rostoucími proporcemi by měla růst kvalita zvuku, zejména pak basů. Nicméně vzhledem k tomu, že zvuk ovlivňuje více faktorů, tak to nemusí platit stoprocentně.

Výkon

Kvalitu zvuku ovlivňuje také výkon Bluetooth reproduktoru. Obecně se dá říct, že čím větší výkon zařízení má, tím větší plochu pokryje kvalitním zvukem při minimálním zkreslení. Nejmenší reproduktory budou nejčastěji disponovat výkonem do 10 W. O něco rozměrnější přístroje – stále vhodné pro občasné cestování – mívají výkon zhruba mezi 11–30 W. Silné reproduktory určené především pro domácí poslech budou mít výkon vyšší než 30 W. Výkon nejsilnějších repráků se pohybuje i v řádu několika stovek wattů.

Vyšší výkon nemusí vždy znamenat lepší zvuk – může značit jen hlasitější projev zařízení. Zvuk z reproduktoru bývá někdy při maximální hlasitosti nekvalitní. Nejde jen o výkon, ale i kvalitu reprodukce.

Citlivost a frekvence

Mezi další údaje, které ovlivňují kvalitu zvuku, patří citlivost a frekvence. Citlivost je hodnota, která uvádí, jakou hlasitost dokáže Bluetooth reproduktor vyvinout. Počítá se v decibelech a je označena zkratkou „dB“. Zařízení s vyšší citlivostí by tedy mělo hrát hlasitěji. Reproduktor s Bluetooth má nejčastěji citlivost v rozmezí 80–100 dB.

V popisu zboží naleznete rovněž frekvenční pásmo, ve kterém je Bluetooth reproduktor schopný přenášet zvuk. V ideálním případě by frekvence zařízení měla pokrývat všechna pásma, která může slyšet lidské ucho, tzn. 20 Hz–20 kHz. Aby však frekvenční rozsah napověděl o charakteristice zvuku více, bylo by potřeba znát i toleranční pásmo, což je bohužel údaj, který většina výrobců neuvádí.

Připojení nemusí být jen přes Bluetooth

Jak napovídá název, základem a standardem, jak reproduktor spárovat s mobilním telefonem či například s tabletem, je technologie Bluetooth. Ta vám umožní zařízení propojit bez použití jakéhokoliv kabelu. Ve volném terénu se dosah signálu pohybuje až okolo deseti metrů. Zdi a jiné překážky tuto hodnotu o něco snižují. Reproduktory dnes běžně disponují verzí Bluetooth 4.0 a vyšší. Některé repráky umožňují spárování více zařízení současně a vy podle potřeby jednoduše přepínáte z jednoho zdroje na druhý.

Setkáte se také s reproduktory, které umožňují spárování prostřednictvím NFC (Near Field Communication). Tuto technologii ale musí podporovat obě zařízení, tedy například i váš telefon. NFC umožňuje přenos signálu na velmi krátkou vzdálenost. Přístroje spárujete jejich přiblížením nebo dotykem – ušetříte si tak propojování přes menu a tlačítka.

Další skupinou jsou reproduktory s funkcí Wi-Fi. Ty připojíte k ostatním zařízením přes Wi-Fi síť. Za podobné modely si trochu připlatíte. Odměnou vám bude vyšší dosah, kvalita přenášeného zvuku nebo paralelní propojení více reproduktorů.

Kapacita baterie aneb za jak dlouho musíte nabíjet

Kapacita baterie vás bude zajímat, zejména pokud hledáte přenosný reproduktor Bluetooth. Na venkovní párty nebo v kempu pod stanem budete nabíjení řešit složitě. V malých Bluetooth reproduktorech je nejčastěji Li-Ion baterie. Její kapacita ovlivňuje hmotnost a celkové rozměry zařízení. Uvádí se v miliampérhodinách. U repráků se pohybuje v širokém rozmezí mezi 300–20 000 mAh.

Přehlednějším údajem pro vás bude výdrž baterie uváděná v hodinách. U nejmenších a nejlehčích modelů akumulátor vydrží v řádu několika hodin – 8 hodin je považováno již za poměrně solidní výdrž. U dražších modelů se ale setkáte i s 2–3× delší výdrží. Počítejte ale s tím, že výrobcem uvedený údaj je často v realitě o 10–20 % nižší. Menší výdrž nemusí nutně znamenat potíže – s kvalitní powerbankou můžete tento problém elegantně vyřešit. Nicméně přináší to s sebou další investici, starosti a nutnost zabalit více zařízení.

Velké reproduktory navíc často vyžadují připojení do elektrické zásuvky. Ideální je, pokud takové modely kombinují bateriové a síťové napájení. V závislosti na situaci si pak vyberete způsob nabíjení, který vám zrovna vyhovuje. Kromě výdrže se před koupí podívejte rovněž na dobu a způsob nabíjení. Nejsnazší pro vás bude, když reprák nabijete stejnou nabíječkou, jakou máte k mobilnímu telefonu. U reproduktorů se však stále setkáte spíš se starším Micro USB, zatímco u telefonů už převládá USB-C.

Co by měl váš reproduktor vydržet?

Jedním z dalších parametrů, který výrazně ovlivňuje výběr reproduktoru, je odolnost. Zejména pokud plánujete zařízení používat na cestách či venku. Potřebujete voděodolný Bluetooth reproduktor? Nebo reprák, který vydrží prašné prostředí?

Odolnost Bluetooth reproduktoru můžete porovnat na základě standardizované certifikace IPXX. První písmeno X vyjadřuje odolnost proti vniknutí částic a bývá označeno čísly 0–6. Nula znamená žádnou ochranu, naopak číslo 6 prachotěsnost. Druhé písmeno X hodnotí odolnost proti vniknutí vody na stupnici od 0 do 8. Nula opět značí chybějící ochranu, zatímco 8 maximální odolnost proti vodě – v tomto případě nepřetržité potopení do hloubky až 5 metrů po dobu jedné hodiny. Pro ilustraci – reprák se stupněm krytí IP68 označuje zařízení s maximální možnou odolností proti prachu i vodě.

Rozhodujete se podle značky?

Řada zákazníků při výběru produktu zohledňuje samotného výrobce. Volí výrobky firmy, které důvěřují nebo s níž mají dobré zkušenosti. Od začátku víte, že chcete Bluetooth reproduktor JBL? Není divu, tato firma s historií sahající až do 40. let 20. století stála na samotném začátku vývoje reproduktorů a dodnes patří k nejvýznamnějším hráčům na trhu. Chystáte se koupit Bluetooth reproduktor Sony? Ani s touto prověřenou značkou nešlápnete vedle.

Rádi podporujete české výrobce? Bluetooth reproduktor Lamax je ta správná volba. Máte rádi tradici a retro design? Co takhle Bluetooth reproduktor Marshall? Cílíte spíš na nejlevnější Bluetooth reproduktor? Zaujmout by vás mohly repráky od společnosti GoGEN – hned několik jejích modelů pořídíte za méně než 500 korun.

Cena Bluetooth reproduktoru – za 200 korun i 70 tisíc

V neposlední řadě se při výběru Bluetooth reproduktoru budete nepochybně řídit cenou. V hlavě určitě máte představu, kolik byste za podobné zařízení chtěli maximálně zaplatit. Nabídka je nesmírně široká – nejmenší přenosné kousky seženete i pod 200 Kč, naopak velký domácí Bluetooth reproduktor vás může vyjít i na několik desítek tisíc.

Obecně se dá říct, že za cenu do 500 korun seženete spíše základní reproduktory, které nebudou oplývat ani dlouhou výdrží, ani skvělou kvalitou zvuku. Na druhou stranu budou poměrně skladné a na posezení na zahradě nebo výlet do přírody vám mohou bohatě stačit. 

V cenové kategorii od 500 do 2000 korun se vám již otevírá prostor pro pořízení kvalitního Bluetooth reproduktoru. Dané rozpětí je velice široké – za cenu lehce přes 500 Kč seženete stále spíše menší přenosná zařízení. Okolo 1500 Kč ale pořídíte i kvalitní reproduktor určený primárně pro domácí poslech.

V kategorii od 2000 do 10000 korun naleznete výborné domácí Bluetooth reproduktory, ale také luxusní přenosné repráky, například s vysokou odolností.

Patříte mezi hudební nadšence nebo jen máte rádi luxus a neřešíte peníze? Podívejte se na Bluetooth reproduktory za více než 10000 korun. Jsou zde především výkonem nadupaná domácí zařízení. Takový Bang & Olufsen BeoPlay A9 je skutečným zvukovým i designovým skvostem. Na tento patnáctikilový model si připravte zhruba 70 tisíc korun.

Zobrazit více
Filtrovat zboží (1727 produktů)
Cena
Výrobce
Zobrazit více možností (300)
Konfigurace reproduktorů
Zobrazit více možností (12)
Běžná výdrž baterie
Hmotnost
Citlivost
Celkový výkon RMS
Barva
Vlastnosti